Pampus Regatta 2023: geslaagd, ondanks weinig wind

Het klinkt paradoxaal om de Pampus Regatta 2023 geslaagd te noemen, terwijl er op zondag vanwege te weinig wind geen wedstrijden zijn gevaren. Echter de 4 op zaterdag gevaren wedstrijden maakten (bijna) alles goed.

Ook op zaterdag was het nog ruim een uur wachten tot er een voldoende en stabiele wind stond van zo’n 5 knopen uit het Noorden. Maar het besluit van wedstrijdleider Peter Koetsier in deze, pakte goed uit. Bij de daaropvolgende races trok de wind nog iets verder aan tot zo’n 7-8 knopen, waardoor er per race meer rondes gevaren konden worden. Deelnemers en organisatie genoten volop, hoewel het bij het finishen een aantal keren erg druk was voor de tijdwaarnemers met veel boten die soms in een (zeer) kort tijdsbestek over de finishlijn kwamen.

Er werd in drie startgroepen gestart volgens de officiële klasseindeling van de ORC (gemeten boten), te weten ORC-2, ORC-3 en ORC-4 in combinatie met de SW-klasse.

De ORC-2 met 8 Flevomare-boten aan de start leek op een Woensdagavondwedstrijd, waarbij Team Fun-J na een 3e plaats in de 1e race, de andere 3 races zowel op line-honours als op berekende tijd winnend afsloot. Een terechte winnaar! De strijd op plaats 2 was wel erg spannend, tussen de Juggerknot, Moshulu, The Fox en Downbeat. Zij eindigden op de plaatsen 2 t/m 5 met resp. 12, 13, 14 en 15 punten.

De ORC-3 met 7 boten leek een prooi te worden voor de White Hawk met in eerste instantie 4x een 1e plaats. Echter door een fout is race 3 trokken zij zich terug en ging de Tri-Eau met de eindzege aan de haal en moest de White Hawk genoegen nemen met de 2e plaats. Flevomare 01, de eigen verenigingsboot, pakte een mooie 3e plaats.

De 3e startgroep was een groot veld met 23 boten op de lijn, te weten 14 in de ORC-4 en 9 in de SW-klasse. Binnen deze startgroep werd ook gestreden om het nationale klassement van de ¼-tonners en Marieholm.

In de ORC-4 pakten de Marieholm’s  Yansa (8 punten) en Svea (10 pnt) de bovenste plaatsen van het podium. De Furie werd met 17.5 pnt 3e.

De SW-klasse was een prooi voor de J/27 Majic van de gebr. De Graaf, gevolgd door2 Marieholm’s, de Knot en de Figuur.

Klik hier voor de volledige uitslagen.