WAR-3 01-05-24. Resumé breekt mast!

Een mooie zeilavond met een Noordoostelijke wind tussen de 9 en 12 knopen met 28 boten aan de start en 27 gefinisht. Helaas grote pech voor de Resumé van Hans Buitelaar. Hij kreeg te maken met een mastbeuk. Gelukkig zonder persoonlijke ongelukken.

In de ORC-A kreeg de Fun-J een tijdstraf van 10 minuten vanwege het aan de verkeerde kant passeren van de ILM. Met deze tijdstraf werden ze toch nog 11e in een veld van 13 gestarte boten. De overwinning ging naar de Narwal, die weer haar eerste WAR voer sinds juli 2023. Een 2e plaats voor Team SailSelect met de Onyx van Mark Walraven op een mooie 3e plaats. De Onyx verscheen na zeker 3 jaar afwezigheid weer aan de start. Zij zijn het nog niet verleerd.

In de ORC-B gingen 6 boten van start. Hier pakte de Just Plain Sailing (J35) van Pieter Völker een mooie 1e plek. Zij hadden vorig jaar bij hun debuut in de WAR in de SW-klasse met een 2e plaats over-all al hun kwaliteiten laten zien. Het verschil met de nr. 2 In the Groove van Willem Adriaanssen was op berekende tijd slechts 24 seconden. De 3e plaats was voor de Flevomare 01. Ook zij hadden slechts 23 seconden voorsprong op de Wild Romance.

In de SW-klasse zijn de onderling verschillen zeker bij minder wind vaak groot. Een half uur tijdsverschil tussen de snelste en langzaamste boot is geen uitzondering. Gelukkig beleeft iedere bemanning de WAR op zijn/haar eigen manier. Winnaar van deze 3e WAR was de CAPA IV (Winner 950) van Roland Steinmetz, voor de Blue Note (Saffier 27) van Yme Bosma en de Outlaw van Jeppe de Boer.

Opvallend is de sterker wordende dominantie van boten met Muiden als thuisbasis. Deze week dan niet de Fun-J in de ORC-A, maar zowel in de ORC-B als de SW ging de overwinning naar een boot uit Muiden. Een prima ontwikkeling en wellicht een stimulans voor nog meer boten uit omliggende havens (Muiden, IJburg, Durgerdam) om hun krachten te meten tijdens de WAR van Flevomare.

Voor de volledige uitslag en klassement: Uitslagen, klassementen WAR, Winterwedstrijd | Flevomare